Camp a través

Un laboratori d’arts visuals i memòria oral.

L’àvia té 93 anys i el temps apressa. Decideixo treballar sobre un episodi concret: el 1939, l’àvia participa d’un èxode massiu i forçat davant la imminent victòria dels feixistes, i recorre a peu el trajecte que uneix Anglesola (Lleida) amb la frontera francesa. Un cop creuada la frontera és reclosa al camp d’internament Joffre (Rivesaltes), i torna a Lleida uns mesos després.

L´estratègia que utilitzo per a encapsular el transvasament de memòria oral entre l’àvia Magdalena i jo és la següent: gravo la conversa on m’explica el viatge, el refaig jo i en trec fotografies. Faig una animació amb les imatges de les actuals ruïnes del camp d’internament. Gravo un vídeo des de l’espai reclòs i el tempo lent que habita l’àvia, el gest des d’on va recontruint la narració de la memòria. Tot aquest material s´articula en una instal·lació la qual es exposada en algunes ciutats del trajecte. Navegació de la càpsula.

En cada punt on s´exposa, estacions de navegació, s´obra un centre de recollida de dades per tal d’investigar l´autoedició de memòria històrica én l`àmbit domèstic. Finalment es compartirà tots aquests coneixements i tècniques en uns tallers, laboratoris, per a que altres persones realitzin les seves pròpies càpsules de memòria. D´aquesta manera reconfigurem el  trajecte com a memòria de la barbàrie cap a un recorregut de creació de coneixement col·laboratiu i empoderament comunitari.

Camp a través naveguen les càpsules///

Següent→


Copyright © 2019 . Designed by Woo Themes